Da erfaring gik af mode – del 3 af 3

Noget kunne tyde på, at rekrutteringsfirmaer og headhuntere er under pres fra deres kunder. Arbejdsgiverne ønsker yngre profiler. Arbejdsgiverne ønsker ikke at ansætte modne medarbejdere med mange år på arbejdsmarkedet.
Britt Thomsen

Britt Thomsen

Når jeg lytter til de mange historier og læser om jeres oplevelser, som I deler med mig på LinkedIn, er det nærliggende at tro, at der foregår en automatisk frasortering på baggrund af alder i de rekrutteringssystemer, der anvendes i ansættelsesprocessen. Selv kan jeg ikke påstå, at jeg nogensinde har set det anvendt på den måde i de HR-funktioner, jeg har siddet i. Omvendt er jeg næsten helt sikker på, at jeg selv har været udsat for det.

F.eks. søgte jeg for nogle år tilbage igennem en længere periode samme type job adskillige gange gennem samme rekrutteringsfirma. Det var stort set samme stillingsbeskrivelse, og en position jeg havde siddet i flere gange tidligere. Alligevel kom jeg end ikke til samtale på nogen af stillingerne. Måske var det tilfældigt, eller det skyldtes noget helt andet – men til sidst holdt jeg i hvert fald helt op med at søge stillinger, som det specifikke rekrutteringsfirma slog op.

Når man registrerer alder indledningsvist i rekrutteringsprocessen, får man en mulighed for at sortere fra indledningsvist. Det er i sig selv ikke okay, fordi det giver mulighed for af diskriminere, hvad enten det er bevidst eller ubevidst. Når man ser på lovgivningen på området, kan jeg – set med arbejdsgiverbriller – godt forstå, hvorfor denne fremgangsmåde benyttes.

Der rådes generelt til, at man ikke spørger til alder ved en jobsamtale. Det er ikke forbudt at spørge, men fordi alder er omfattet af Forskelsbehandlingsloven, er det mere sikkert ikke at gøre det. Det skal forstås på den måde, at der er forhold, som det er direkte forbudt at tilegne sig viden om (f.eks. religion og etnicitet), og så er der de forhold, som du egentlig godt må vide noget om, men som du ikke må tillægge vægt ved en rekruttering – herunder alder.

Vælger du at stille spørgsmålet ved samtalen, åbner du op for en mulig sag om diskrimination, hvis kandidaten efterfølgende bliver valgt fra. Spørger du derimod alle kandidater ved registreringen, er der ikke samme risiko.

Jeg kan ikke helt beslutte mig for, om jeg tror, at det nye borgerforslag om at afskaffe muligheden for at registrere alder indledningsvist i ansættelsesprocessen vil ændre noget. En mulig arbejdsgiver vil på den måde “blive tvunget” til at nærlæse alle CV’er og dermed måske i højere grad kunne få øjnene op for alle kandidaters kompetencer. Men vil det for alvor flytte noget? Eller vil det måske netop være det, der skal til for at give alle kandidater i alle aldersgrupper en mulighed for at komme længere i processen og vise, hvad de kan? Eller kunne det være et længe ventet første skridt på vejen?

Eksempelvis kender jeg en meget dygtig højt specialiseret kvinde på 50+, som blev kontaktet direkte af en headhunter. Hun havde fulgt alle forskrifter og slettet alt, som kunne indikere alder på sit CV, etc. Hun nåede hele vejen igennem 2. interview, før hun blev spurgt direkte, hvor gammel hun var. For det ville kunden nemlig gerne vide. Så selv om headhunteren var meget begejstret og anbefalede hende, hjalp det ikke stort, for kunden valgte hende fra i sidste ende alligevel.

Noget kunne tyde på, at rekrutteringsfirmaer og headhuntere er under pres fra deres kunder. Arbejdsgiverne ønsker yngre profiler. Arbejdsgiverne ønsker ikke at ansætte modne medarbejdere med mange år på arbejdsmarkedet.

I mit seneste indlæg om emnet berørte jeg mulige årsager, såsom at lederen måske kunne føle sig truet af den ældre medarbejders viden, eller at vores organisationers opbygning ikke giver plads til specialister, men kun til at man går ledervejen.

Men når alt kommer til alt, er jeg personligt overbevist om, at det største benspænd her er bias og fordomme. Der hersker efter min mening fordomme og myter omkring hele generationer. Har vi måske ikke på samme måde en tendens til at skære alle millenials over én kam? Jeg tænker, at vi går rundt og antager en hel masse om hinanden uden at gøre os den ulejlighed at forsøge at af- eller bekræfte vores egne fordomme.

Så måske skulle vi lige stoppe op engang og se lidt på de billeder, vi har af hinanden. Er I klar til at hilse på nogle af fordommene?

Sagt om ældre, erfarne medarbejdere:

  • De har en tendens til at leve i fortiden. Hvis man beder dem præsentere sig selv, vil de tale om deres fortid og de ting, de har gjort tidligere.
  • De har ikke længere interesse i at gøre nye ting. I takt med at man opnår erfaring, falder lysten og viljen til at lære nyt.
  • De er mindre forandringsparate og er længere tid om at acceptere forandringer. Virksomheder forandrer sig hurtigt i dag, og medarbejdere er nødt til at kunne ændre sig og tilpasse sig. Det har de ældre generationer svært ved.
  • De kan ikke lære de yngre generationer noget, for de har et forældet verdensbillede og forstår ikke, hvordan de unge tænker.
  • De giver et indtryk af, at de er berettigede til anerkendelse eller en plads ved bordet alene i kraft af deres alder.

AV FOR DÉN! Mon ikke nogen af jer fik lyst til at springe op og udbryde: ”Det passer i hvert fald ikke!”

Hvad om vi startede der så? Altså med at fortælle og vise alle dem med fordomme, at de tager fejl!

Blogindlægget er det sidste af i alt tre fra min hånd om emnet aldersdiskrimination i ansættelsesprocessen.

Del

Skab de bedste rammer for din virksomhed

Book tid til gratis sparring
ældre mand arbejder hårdt

Da erfaring gik af mode – del 2 af 3

Jeg er ingenlunde ekspert på emnet og kan heller ikke påstå, at jeg har noget som helst bevis på, at det forholder sig sådan. Jeg finder det blot interessant, at så mange af os faktisk vælger den vej og gør det med stor succes. For tilsyneladende er vores viden altså efterspurgt. Så hvad er vi ude i her?

portræt af ældre dame

Da erfaring gik af mode – del 1 af 3

Jeg blev for gammel i en alder af 45 år. Måske fordi min kommende chef troede, at jeg var færdig med at lære? Måske fordi min kommende chef mente, at jeg var overkvalificeret? Måske pga. en rygmarvsrefleks hos dem, der ansætter? Eller måske bare fordi mit hår er gråt?

Ung mand er blevet fyret

Vi taler for lidt om opsigelser

Jeg er blevet fyret tre gange i løbet af mit arbejdsliv. Min mand er blevet fyret to gange. Mine to bedste veninder er blevet fyret hhv. tre og fire gange. Den ene venindes mand er blevet fyret fem gange.

Grønt æble og orange appelsin

Kender du den lille forskel?

Ved du, at der er en hårfin balance mellem, hvornår der er tale om en selvstændig konsulent/freelancer og en medarbejder – og at det faktisk ikke er dig selv, der bestemmer, hvorvidt der er tale om det ene eller det andet?