Kender du den lille forskel?

Ved du, at der er en hårfin balance mellem, hvornår der er tale om en selvstændig konsulent/freelancer og en medarbejder - og at det faktisk ikke er dig selv, der bestemmer, hvorvidt der er tale om det ene eller det andet?
Britt Thomsen

Britt Thomsen

Grønt æble og orange appelsin

Ved du hvad forskellen er mellem en ekstern konsulent/freelancer og en medarbejder?

Benytter du dig af fleksibel arbejdskraft?
En ekstern konsulent eller en freelancer?

Ved du, at der er en hårfin balance mellem, hvornår der er tale om en selvstændig konsulent/freelancer og en medarbejder – og at det faktisk ikke er dig selv, der bestemmer, hvorvidt der er tale om det ene eller det andet?

Hvad er forskellen?

Forskellen er ikke så lille endda. Der kan frit indgås aftaler om samarbejdet mellem en virksomhed og en selvstændig konsulent/freelancer, hvorimod en medarbejder er omfattet af ansættelsesretlige love, som du ikke kan afvige fra, f.eks. opsigelsesvarsel, feriegodtgørelse og løn under sygdom.

Specielt som mindre virksomhed – iværksætter/start-up/SMV – er fordelen ved at benytte en ekstern konsulent/freelancer ofte til at få øje på.

Når du skal vurdere, hvorvidt der er tale om den ene eller den anden type, er det ikke afgørende, hvilken slags arbejde vedkommende udfører for dig, eller hvilken titel du giver vedkommende. Det er heller ikke altid nok, at vedkommende samtidigt arbejder for andre og sender en faktura til dig, når arbejdet er udført.

 

Som virksomhedsejer/arbejdsgiver kan du f.eks. stille dig selv spørgsmål som:

  • Udfører vedkommende arbejde i min virksomheds navn?

  • Udfører vedkommende en løbende arbejdsydelse for min virksomhed?

  • Er det mig, der fastsætter arbejdstiden og giver instruktioner/udfører kontrol af arbejdets udførelse?

  • Afholder jeg/min virksomhed alle omkostninger forbundet med arbejdets udførelse?

  • Er jeg/min virksomhed erstatningsansvarlig ved arbejdets udførelse?

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af ovenstående punkter, arbejder din eksterne konsulent/freelancer måske i virkeligheden som lønmodtager, og du bør genoverveje den kontrakt, I har indgået.

Det vil imidlertid altid være en konkret individuel vurdering, som ikke mindst SKAT vil have en mening om.

Husk i øvrigt, at der er masser af muligheder for også at have medarbejdere ansat på fleksible vilkår. Man kan sagtens ansætte en medarbejder på få timer om ugen eller med fleksibelt timetal.

Har du brug for specialistrådgivning omkring ansættelser eller hjælp til en konkret sag vedr. en medarbejder, er du velkommen til at kontakte mig.

Del

Skab de bedste rammer for din virksomhed

Book tid til gratis sparring

Da erfaring gik af mode – del 3 af 3

Noget kunne tyde på, at rekrutteringsfirmaer og headhuntere er under pres fra deres kunder. Arbejdsgiverne ønsker yngre profiler. Arbejdsgiverne ønsker ikke at ansætte modne medarbejdere med mange år på arbejdsmarkedet.

ældre mand arbejder hårdt

Da erfaring gik af mode – del 2 af 3

Jeg er ingenlunde ekspert på emnet og kan heller ikke påstå, at jeg har noget som helst bevis på, at det forholder sig sådan. Jeg finder det blot interessant, at så mange af os faktisk vælger den vej og gør det med stor succes. For tilsyneladende er vores viden altså efterspurgt. Så hvad er vi ude i her?

portræt af ældre dame

Da erfaring gik af mode – del 1 af 3

Jeg blev for gammel i en alder af 45 år. Måske fordi min kommende chef troede, at jeg var færdig med at lære? Måske fordi min kommende chef mente, at jeg var overkvalificeret? Måske pga. en rygmarvsrefleks hos dem, der ansætter? Eller måske bare fordi mit hår er gråt?

Ung mand er blevet fyret

Vi taler for lidt om opsigelser

Jeg er blevet fyret tre gange i løbet af mit arbejdsliv. Min mand er blevet fyret to gange. Mine to bedste veninder er blevet fyret hhv. tre og fire gange. Den ene venindes mand er blevet fyret fem gange.